как да познаем кое е метеорит и кое не ,имат ли ниакви характерни забележителности да потвардат че това са
gen4o Легионер
Заглавие: Re: МЕТЕОРИТ Вто Окт 12, 2010 11:22 pm
метеоритите са със голяма плътност,тоест по тежки от останалите скали имат черен обгорял слой
ако е метален се срязва и шлифа се полира след което се намазва със киселина-ако е метеорит се появяват така наречените витманщенови фигури или фигури на нейман това важи за желязно никеловите
най простия начин е да го надраскаш на бяла фаянсова плочка метеорита оставя сребриста следа а желязото кафяво червеникава
и следва някоя лаборатория да не храниш напразни надежди в нашата родина няма кой да ти го изследва
gen4o Легионер
Заглавие: Re: МЕТЕОРИТ Сря Окт 13, 2010 12:23 pm
това е по голямата част от находките които съм намерил
http://picasaweb.google.com/gencho2
tepes Цезар
Заглавие: Re: МЕТЕОРИТ Сря Окт 13, 2010 1:36 pm
gen4o написа:
това е по голямата част от находките които съм намерил
http://picasaweb.google.com/gencho2
Това сигурно ли е метеорит?
gen4o Легионер
Заглавие: Re: МЕТЕОРИТ Сря Окт 13, 2010 1:59 pm
ами това е от метеорита ружица(шуменско) за него има само един материял във вестник работническо дело според българските учеееееени това е сгурия няма да споменавам останалите хипотези че са още по смехотворни
метеорита е паднал във девет вечерта със диря около 300метра широка около 90 метра съпроводен със свистене и гръм характерно за метеорите бил е със триегълна форма което ще рече метеоритен дъжд
свидетели на това са почти всички хора от селото понеже са били събрани на площада заради смяната на имената
кратера още си стои отломките биват железни и стъклени но може и да е лунен базалт
виж какво се вижда пли шлиф https://www.facebook.com/photo.php?pid=347594&id=100000022673090&po=1#!/photo.php?pid=313063&id=100000022673090&po=1&fbid=116956104981811
tepes Цезар
Заглавие: Re: МЕТЕОРИТ Сря Окт 13, 2010 2:26 pm
Довечера ще ти пусна една снимка
tepes Цезар
Заглавие: Re: МЕТЕОРИТ Сря Окт 13, 2010 6:28 pm
Това дали може да бъде метеорит
gen4o Легионер
Заглавие: Re: МЕТЕОРИТ Сря Окт 13, 2010 7:33 pm
направи по хубави снимки,от тази нищо не се разбира
gen4o Легионер
Заглавие: Re: МЕТЕОРИТ Пет Ное 05, 2010 8:45 pm
това е тест за никел http://auction.bg/item.php?id=384387 ако намерите нещо на полето което се привлича от магнит или е изцяло желязно срязвате леко единия край и намазвате с този реактив метала
ако се оцвети в червено значи съдържа никел а на земята желязо и никел като съединение няма тогава 100% сте намерили метеорит
Джони Цезар
Заглавие: Re: МЕТЕОРИТ Пет Ное 05, 2010 9:20 pm
gen4o написа:
това е тест за никел http://auction.bg/item.php?id=384387 ако намерите нещо на полето което се привлича от магнит или е изцяло желязно срязвате леко единия край и намазвате с този реактив метала
ако се оцвети в червено значи съдържа никел а на земята желязо и никел като съединение няма тогава 100% сте намерили метеорит
Здравейте, колега! Давате много пълноценна и интересна информация. Едно "благодаря" и от мен, защото темата ми е много интересна. Един въпрос към Вас, явно сте специалист, а информация в Бг има много малко на тая тема, та: възможно ли е принципно навсякъде в Бг да се открият метеорити, като изключим местата, които са известни, където има свидетелства за падането им? Айде, ще си позволя и още един въпрос, може много глупаво да прозвучи, извинявам се предварително ако е така но ми е интересно. Има ли някаква връзка геогравското положение със видовете метеорити, които могат да се открият? Имам предвид географското положение на Бг. Благодаря предварително.
Един търсач - войн, двама - бригада, трима - чета, четирима и повече - армия. И така до 300 000!
gen4o Легионер
Заглавие: Re: МЕТЕОРИТ Съб Ное 06, 2010 9:12 pm
първо не съм никакъв специалист занимавам се със метеорити от около 6 години,от руски сайтове научих как се прави шлиф как се(появяват витманщеновите фигури)какво съдържат метеоритите има доста материали на американски и английски институти публикации на различни музеи
за съжаление за българските ;учени; с малки изключения мога да дам само негативно мнение
метеоритите падат произволно на земната повърхност така ,че на практика са навсякъде гледай мястото да е каменисто така всяко черно камъче ще се набива на очи или почвата да е светлокафява , мергел , или със по светъл цвят
аз търся със мощен магнит-на една стара въдица
успех
Джони Цезар
Заглавие: Re: МЕТЕОРИТ Нед Ное 07, 2010 7:44 am
gen4o написа:
първо не съм никакъв специалист занимавам се със метеорити от около 6 години,от руски сайтове научих как се прави шлиф как се(появяват витманщеновите фигури)какво съдържат метеоритите има доста материали на американски и английски институти публикации на различни музеи
за съжаление за българските ;учени; с малки изключения мога да дам само негативно мнение
метеоритите падат произволно на земната повърхност така ,че на практика са навсякъде гледай мястото да е каменисто така всяко черно камъче ще се набива на очи или почвата да е светлокафява , мергел , или със по светъл цвят
аз търся със мощен магнит-на една стара въдица
успех
Е как да не си специалист, на фона на нас дето нищо не знаем, си. Това с въдицата и магнита е много хубава идея.
Иначе, информация наистина има в чужди сайтове, но тя не е практическа. Или поне аз не попаднах на такава. Според магнита и аз имам няколко парчета, които заслужават внимание, остава да им направя шлиф.
А как стои въпроса с метеоритите, които нямат метално съдържание. Те как се разпознават?
Един търсач - войн, двама - бригада, трима - чета, четирима и повече - армия. И така до 300 000!
gen4o Легионер
Заглавие: Re: МЕТЕОРИТ Нед Ное 07, 2010 5:12 pm
каменните като ги срежеш ,трябва да изглеждат така http://www.meteorites.com.au/collection/chondrites.html
и по принцип всеки камък със полирана или матова черна повърхност намерен на необичайно място заслужава внимание
намирал сам и ги хърлях ,но един ден се замислих и сега имам доста
gen4o Легионер
Заглавие: Re: МЕТЕОРИТ Пон Ное 29, 2010 9:37 pm
докато не изследваш находката не можеш да твърдиш ,че си намерил метеорит гледам във нета се продават НАСА метеорити по 120лв а това са най обикновенни възелчета
inucente Новобранец
Заглавие: Re: МЕТЕОРИТ Пон Ное 29, 2010 10:43 pm
da taka dokato ne gi isledvam nemoga da kaja nishto poneje neznam kak stava isledvaneto ,no gi sravniavam po snimki i ot tam si vadia izvodi,vav koi sait gi gledash cenite ,pusni niakoi drug sait da razgledame blagodaria ti
adminn Admin
Заглавие: Re: МЕТЕОРИТ Пон Ное 29, 2010 11:13 pm
Колега, пиши на кирилица, защото скоро рейтинга ти ще е -100
https://mdetectors.com/
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН НА БАТСЗМ
inucente Новобранец
Заглавие: Re: МЕТЕОРИТ Вто Ное 30, 2010 12:13 am
добре колега
gen4o Легионер
Заглавие: Re: МЕТЕОРИТ Вто Ное 30, 2010 9:45 am
никой не може да ти каже цена,още повече по снимка метеорита се изследва какъв клас е,и това определя неговата цена цените са за грам и стигат до 6000 за грам при лунните метеорити
колекционерите и изследователите на метеорити си имат организация и когато намериш метеорит можеш да го регистрираш там под номер (нещо като паспорт) тогава чак ти се отварят вратите в ибей и други аукциони иначе цената е ниска
batkata Новобранец
Заглавие: Re: МЕТЕОРИТ Пон Апр 11, 2011 2:30 am
Здравейте!И аз имам няколко "камъка",но не знам какъв клас са,имат ли някаква стойност и т.н.Интересува ме дали в България се правят лабораторни анализи,защото от прочетеното в интернет,останах с впечатление,че няма интерес към това хоби,бизнес...... До 2-3 дни ще кача някоя снимка да ги видите и да дадете своята оценка.