Заглавие: Как да позная дали има злато. Сря Авг 04, 2010 1:48 am
Здравейте, нов съм във форума и силно заинтересован от промиването на речно злато. Ето малко история как се зарибих към това начинание: Преди около месец решихме в горещината да се качим някъде по балкана до някоя рекичка, речено - сторено и случайно се наденохме на Тъмръшката река и докато си пиех бирата на един камък по средата на реката се сетих, че съм гледал преди време по Дискавъри как в Америка промиваха злато от реката и се замислих, заблуден от лъскавата слюда в реката, дали няма злато и в тази река, консултирах се с баща ми но и той знае толкова колкото мен и до тук. След като се прибрахме почнах да търся в интернет информация, като цяло намеирих, но първоначално търсих на английски с мисълта, че тук в България това начинание не е толкова известно, но ето, че попаднах на този форум от който научих много, както и от други извадки от чичко Гугъл. Та да се върна към реката и в частност към въпроса ми който искам да отправя към вас: Как да позная в коя река има злато какви камъни трябва да има в нея? В реката предимно се намираше гранит, ето една снимка (извадка от фотографски форум) http://stock.evgenidinev.com/photo/IMG_10754d.jpg ние бяхме нагоре по течението, тук чета, че трябва да има кварц, но понеже съм невеж в тази област, пък и кварца си го представям прозрачен. По едно време ми хрумна да си взема едно камъче което мисля, че пък е е мрамор, но както споменах по-горе в тази област съм бос. Ето снимка и на камъка. http://store.picbg.net/pubpic/35/58/d07b0952f55e3558.JPG Реката се намира в Родопите малко преди с. Плочник и точно там където бяхме друга река, която не я знам се слива с тази. Та според вас в тази река възможно ли е да има така нареченото речно злато. Понеже сега заминавам на почивка, след това мисля да си направя златарско корито и грабвам легена и лопатата и да си пробвам късмет.
Kiril62 Admin
Заглавие: Re: Как да позная дали има злато. Сря Авг 04, 2010 10:44 am
Здравей и добре дошъл във форума.Прочети всичко по темите и погледни филмчетата които сме качили.Надявам се всичко да ти бъде от полза.След това ако имаш въпроси Стефчо ще ти напише всичко.
Заглавие: Re: Как да позная дали има злато. Сря Авг 04, 2010 10:24 pm
Здравей и от мен,рекичките на които си попаднал със сигурност има злато.В тоя район всички реки са златоносни,въпросът е каква концентрация може да се намери и дали ще подходиш правилно да намериш изобщо някакво злато.Гранита е правилната скала,сам по себеси гранита не е пряко свързан с златото но се е образувал заедно с кварца който съдрържа златото.Камачето което си снимал е кварц,кварца има много разновидности и не е като стъкло както мислш. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%86
Raefi Новобранец
Заглавие: Re: Как да позная дали има злато. Сря Авг 04, 2010 11:29 pm
stemla благодаря за изчерпателният отговор. Относно подхода ми, четох доста и изгледах бая клипове и мисля, че знам от къде да взимам проби.
bob4ee Новобранец
Заглавие: Re: Как да позная дали има злато. Съб Авг 28, 2010 8:51 pm
Raefi написа:
Здравейте, нов съм във форума и силно заинтересован от промиването на речно злато. Ето малко история как се зарибих към това начинание: Преди около месец решихме в горещината да се качим някъде по балкана до някоя рекичка, речено - сторено и случайно се наденохме на Тъмръшката река и докато си пиех бирата на един камък по средата на реката се сетих, че съм гледал преди време по Дискавъри как в Америка промиваха злато от реката и се замислих, заблуден от лъскавата слюда в реката, дали няма злато и в тази река, консултирах се с баща ми но и той знае толкова колкото мен и до тук. След като се прибрахме почнах да търся в интернет информация, като цяло намеирих, но първоначално търсих на английски с мисълта, че тук в България това начинание не е толкова известно, но ето, че попаднах на този форум от който научих много, както и от други извадки от чичко Гугъл. Та да се върна към реката и в частност към въпроса ми който искам да отправя към вас: Как да позная в коя река има злато какви камъни трябва да има в нея? В реката предимно се намираше гранит, ето една снимка (извадка от фотографски форум) http://stock.evgenidinev.com/photo/IMG_10754d.jpg ние бяхме нагоре по течението, тук чета, че трябва да има кварц, но понеже съм невеж в тази област, пък и кварца си го представям прозрачен. По едно време ми хрумна да си взема едно камъче което мисля, че пък е е мрамор, но както споменах по-горе в тази област съм бос. Ето снимка и на камъка. http://store.picbg.net/pubpic/35/58/d07b0952f55e3558.JPG Реката се намира в Родопите малко преди с. Плочник и точно там където бяхме друга река, която не я знам се слива с тази. Та според вас в тази река възможно ли е да има така нареченото речно злато. Понеже сега заминавам на почивка, след това мисля да си направя златарско корито и грабвам легена и лопатата и да си пробвам късмет.
добре дошъл и от мен и аз сам новак!))снимката на камъка не се отваря,не мога да ти помогна,ако не го видя.занимавам се с изкуство и от скулптура имам понятие така,4е ако го видя...
vasko_87 Легионер
Заглавие: Re: Как да позная дали има злато. Пет Ное 26, 2010 5:05 pm
здрасти и от мен и аз имам няколко въпроса ако има квар по реката това дали е критери че в нея има злато защото ако е така утре съм на реката и намерих на едно място кварц само че е не във река дали може и там да се търси
goldhunter Легионер
Заглавие: Re: Как да позная дали има злато. Пет Ное 26, 2010 5:42 pm
Ами това че има кварц не е гаранция че има злато щото аз като ходих на една река беше пълно с кварц ама злато нямаше.
Kiril62 Admin
Заглавие: Re: Как да позная дали има злато. Пет Ное 26, 2010 8:31 pm
goldhunter написа:
Ами това че има кварц не е гаранция че има злато щото аз като ходих на една река беше пълно с кварц ама злато нямаше.
Значи да направя едно уточнение.Първо то златото предимно е по кварцовите скали и не навсякъде го има.Второ златото е 19пъти по тежко от водата и 7 пъти по тежко от материала във реките.Злато само проби ще покажат къде го има и къде го няма.Утаява се най често от вътрешните страни на завоите,след водоскоци,около големи камъни и скали.Така че пробите ще покажат на една река имали ли няма.Успех.