Заглавие: Пловдив не е градът на Филип Македонски. Нед Юни 13, 2010 11:13 am
Пловдив не е градът на Филип Македонски„, казват много съвременни историци.
Общоприета е тезата, че Градът на тепетата е кръстен на своя покорител Филип Македонски – баща на великия Александър Македонски. След множество изследвания обаче, става ясно, че Филип дори дори не е влизал в Пловдив. Следователно няма как да е дал и името си на града. Нито неговият историограф Теопомп, който документирал всичко, е писал по въпроса, нито някой друг. Само Тацит „е чул, че Филип е дал името си на Филипополис“. Но най-вероятно този Филип не е Македонски, а Филип I Араб, който е управлявал Рим. През 247 година сл. Хр. той направил множество дарения и подобрения на тогавашните градове по света, по случай 1000 години от основаването на Рим. Сигурно това е била и причината, поради която са кръстили Пловдив Филипополис. прочети всичко » http://www.numizma.com/magazine/
Заглавие: Re: Пловдив не е градът на Филип Македонски. Нед Юни 13, 2010 11:24 am
Глупости. Още по времето на Домициан (150 години преди Филип Араб) има монети сечени във Филипополис, и с името "Филипополис". Кире, зарежи какво пишат в нет-а.
НЕ МИ ПРАЩАЙТЕ ЛИЧНИ - ВЕЧЕ НЕ СЪМ СОБСТВЕНИК И ГЛАВЕН АДМИНИСТРАТОР НА ТОЗИ ФОРУМ, И НА САЙТА IMPERIO.DIR.BG Новите ми сайтове: www.metaldetecting.eu I www.metaldetectings.com I www.moneti.org
sony147 Цезар
Заглавие: Re: Пловдив не е градът на Филип Македонски. Нед Юни 13, 2010 11:28 am
Тия днешните учени вече се чудят от на кой гъ.а да извадят някое УУУникално СССензационно откритие,та белким ги споменат и тях нейде по коктейлите
Дошло е време,робите да преброят господарите!
goturbas Легионер
Заглавие: Re: Пловдив не е градът на Филип Македонски. Вто Яну 17, 2012 10:26 pm
бащата на Александър е имал проблеми в престолния си град, затова се е смотал насам, а и траките до едно време са му били съюзници, а после са го подпетили... при екшъна м/у елинските полиси, за него тук си е било място за отмор и лайф(траките пиели виното неразредено и съответно се представяли на бойното поле за ужас на некои...). След решителната битка, която всички знаете и с която обединява елините, знаете какво стаа...