Заглавие: Re: 137 години от обесването на Васил Левски Сря Фев 24, 2010 11:25 pm
Аврелиус,и аз имам сходно мнение за Хайтов.беше велик писател,много харесвам творбите му,но се въртеше към тези,които бяха на власт.След 10 ноември в едно автобиографично писание се изкара едва ли не дисидент.Пък и други неща са ми разказвали.Но...лека му пръст.Творчеството му покрива лошите неща,доколкото ги е имало.
avrelius Легионер
Заглавие: Re: 137 години от обесването на Васил Левски Чет Фев 25, 2010 6:13 pm
Magikman написа:
Аврелиус,и аз имам сходно мнение за Хайтов.беше велик писател,много харесвам творбите му,но се въртеше към тези,които бяха на власт.След 10 ноември в едно автобиографично писание се изкара едва ли не дисидент.Пък и други неща са ми разказвали.Но...лека му пръст.Творчеството му покрива лошите неща,доколкото ги е имало.
мисълта ми беше,4е хи4 не е за пример.друг е въпроса колко е бил ,,писател добър,не коментирам неговите ка4ества,а съвсем друго казах по негов адрес.да не забравя--бил е агент ,казано на друг език:доносник
sitalk Джадай
Заглавие: Re: 137 години от обесването на Васил Левски Пон Мар 15, 2010 7:32 pm
avrelius,какво значение има кой е червен или син в момента? Хайтов е велик писател.В България толкова много известни хора трябва да бъдат наричани боклуци,а ти баш Хайтов нарече такъв.Чудна работа... Браво на Славитоо,за статиите,които е качил.
Преди няколко години в Сливен присъствах на една беседа,водена от Марин Кадиев,последовател на Н.Хайтов.(водеше едно предаване по СКАТ).Запознах се лично,дадох му една статия,забрави да ми я върне...Както и да е. Темата беше за поп Кръстьо,че НЕ Е ПРЕДАТЕЛ.Даже сформираха една група,която да обикаля от град на град и да водят беседи за същата тема..За да се разбере,че свещенника е неправилно наклеветен.Голяма грешка на историята! Абсолютно не е вярно. Човека(М.Кадиев) надълго и нашироко,с най-големи подробности ни разказа за залавянето на Апостола.Преди него,по време на залавянето и след него.Погрешно и нарочно наклеветен.
Скоро четох една книжка за В.Левски от Захари Стоянов.Едно интересно изказване на Апостола запомних..След като другите Апостоли(А.Кънчев,П.Волов.Т.Каблешков и др.) често си говорили,че като се вдигнат на бунт,.. Русия и Сърбия ще ни помагат...Левски им отговаря: "НИКОМУ НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ.АКО НЕ СМЕ СПОСОБНИ ДА СЕ ОСВОБОДИМ САМИ,ТО ЗНАЧИ,ЧЕ НЕ СМЕ ДОСТОЙНИ ДА ИМАМЕ СВОБОДА...А КОЙТО НИ ОСВОБОДИ,ТОЙ щЕ ДА НАПРАВИ ТОВА,ЗА ДА НИ ПОДЧИНИ ОТНОВО В РОБСТВО...
Колко е прав бил.
Колко е обикалял из страната,из Сърбия,из Румъния за да подбужда народа.Колко хора е изучил.Колко благини е правил в името на Свободата..и колко пъти се е възмущавал от бездушието на много българи,от чорбаджиите,от гръцките духовници(проповядващи тук),от отношението на турците спрямо народа...А хората затворени в черупките си и ги тъпчат.....И какво? С помоща на руси,румънци,финландци сме си извоювали Свобода.Разбира се и много българи са участвали..но..сега дали сме достойни за нея? Отново търпим голямо тъпчене(политическо) години наред..Ако види за какво се е борил човека? На едно от последните места в Европа сме по бедност..и то заради шепа хора и заради търпението на останалите,дето са сто пъти повече от тази "шепа"..
slavitoooo Джадай
Заглавие: Re: 137 години от обесването на Васил Левски Вто Мар 16, 2010 7:02 pm
http://www.monitor.bg/article?id=29478
Последната промяна е направена от slavitoooo на Вто Мар 16, 2010 7:37 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Гост Гост
Заглавие: Re: 137 години от обесването на Васил Левски Вто Мар 16, 2010 7:33 pm
slavitoooo написа:
http://www.monitor.bg/article?id=29478
От много години има такава хипотеза за последните дни на Дякона. Според мен е напълно нормално - въпреки, че е исторически действителна личност от близкото ни минало, явно народа толкова малко е знаел за неговия живот, че просто го е превърнал в митичен герой. Има много писани и неписани истории за него и дейността му през ония години. Няма смисъл да ги търся и изброявам, но има едно НО! Защо след като не е бил обесен самият той и при цялата си революционна дейност до залавянето му - никому неизвестно как (ако твърдим, че е останал жив!) просто е "изчезнал" или може би се е оттеглил от всичко което е правил до момента?! Това никак не ми се връзва с представите за неговата личност като цяло.
Вълнуват ме и други не по-малко мистични въпроси от този исторически период, но рискувам някой да ме разбере криво, ако ви ги задам.
slavitoooo Джадай
Заглавие: Re: 137 години от обесването на Васил Левски Вто Мар 16, 2010 7:40 pm
Даскале истинския Левски се озовава за 10 год. в Деарбекирските зандани без никой да знае ,че това е той !!!!
Гост Гост
Заглавие: Re: 137 години от обесването на Васил Левски Вто Мар 16, 2010 7:57 pm
stan960 написа:
Светла му памет на Дякона -това му е лошото на Българинът все чака Апостол или Освободител.
"Имало едно време едно село, всички в него живеели на дъното на пълноводна кристална река.
-. Не щеш ли, течението ги заляло безмълвно до един: млади и стари, бедни и богати, добра и лоши; течението следва своя път, не признава друго освен собствения си кристален Аз.
-. Всеки се вкопчил, доколкото може, в коренищата и камъните по дъното на реката; това се превърнало в техен начин на живот, още от рождение те знаели само едно - да се съпротивляват на течението.
-. Ала най-накрая един измежду тях рекъл: "Уморих се да се държа вкопчен. Не го виждам с очите си, но съм убеден: течението знае накъде отива. Ще се оставя да ме носи, пък да става каквото ще става. Както съм се вкопчил, ще умра от скука"
-. Другите му се изсмели в лицето и рекли: "Голям глупак си! Оставиш ли се да те носи течението, пред което се прекланяш, то ще те изхвърли, ще те размаже о камънака и ти ще умреш по-бързо, отколкото от скука!"
-. 0нзи обаче не ги послушал, поел си въздух и се оставил да го носи течението, а то начаса го изхвърлило, размазало го о камънака.
-. Но се минало време, онзи пак отказал да се държи, та течението го отскубнало от дъното, понесло го нагоре, без никъде да го одраска или нарани.
-. А онези там долу, на дъното, за които той вече бил чужденец, се провикнали: "Чудо нечувано! Уж е досущ като нас, пък лети! Вижте, вижте, Месия, дошъл е да ни спаси!"
-. А онзи, дето се бил оставил да го носи течението, им отвърнал: "Аз съм Месия точно колкото и вие. Течението веднага ни възнася нагоре, стига да наберем смелост и да се оставим да ни носи. От нас всъщност се иска да поемем на това пътешествие, да се престрашим за това приключение"
-. Другите обаче си знаели своето: "Ето го Спасителя!" И все така се държали за скалите, а когато вдигнали отново очи, онзи вече го нямало и те си останали сам-сами да измислят легенди за своя Спасител."
/цитат - "Ричард Бах- Илюзии"
Гост Гост
Заглавие: Re: 137 години от обесването на Васил Левски Вто Мар 16, 2010 8:00 pm
Слави, може и да си прав в това което казваш. То през 50те и нашио цар Симьончо е служил в американската армия без никой да го подозира, че е българският цар в изгнание.
avrelius Легионер
Заглавие: Re: 137 години от обесването на Васил Левски Вто Мар 16, 2010 9:02 pm
slavitoooo написа:
Даскале истинския Левски се озовава за 10 год. в Деарбекирските зандани без никой да знае ,че това е той !!!!
един близък мой познат написа книга.ей така му хрумна и написа.за произхода на прабългарите. Петко Добрев.и той самия абсолютно е убеден в правотата си. нищо 4е го кара по интуиция и нюх. това което сега за Левски се пише дали не е подигравка с историята? с памет българска. ми 4е по същата логика друг колега ще каже, 4е Левски хи4 не са го хващали и той избягал от България, щото изгубил вяра и надежда. ето това е проблема за България. всеки както му уйдисва така си тъкми и комшия, и история.и закони. сума ти документи, материали и литература има изписани и все доказани, и от велики творци написани. и тях с лека ръка просто да ги за4еркнем ли? няма да продължавам. просто оставете историята на историците.
avrelius Легионер
Заглавие: Re: 137 години от обесването на Васил Левски Вто Мар 16, 2010 9:25 pm
sitalk написа:
avrelius,какво значение има кой е червен или син в момента? Хайтов е велик писател.В България толкова много известни хора трябва да бъдат наричани боклуци,а ти баш Хайтов нарече такъв.Чудна работа... Браво на Славитоо,за статиите,които е качил.
Преди няколко години в Сливен присъствах на една беседа,водена от Марин Кадиев,последовател на Н.Хайтов.(водеше едно предаване по СКАТ).Запознах се лично,дадох му една статия,забрави да ми я върне...Както и да е. Темата беше за поп Кръстьо,че НЕ Е ПРЕДАТЕЛ.Даже сформираха една група,която да обикаля от град на град и да водят беседи за същата тема..За да се разбере,че свещенника е неправилно наклеветен.Голяма грешка на историята! Абсолютно не е вярно. Човека(М.Кадиев) надълго и нашироко,с най-големи подробности ни разказа за залавянето на Апостола.Преди него,по време на залавянето и след него.Погрешно и нарочно наклеветен.
Скоро четох една книжка за В.Левски от Захари Стоянов.Едно интересно изказване на Апостола запомних..След като другите Апостоли(А.Кънчев,П.Волов.Т.Каблешков и др.) често си говорили,че като се вдигнат на бунт,.. Русия и Сърбия ще ни помагат...Левски им отговаря: "НИКОМУ НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ.АКО НЕ СМЕ СПОСОБНИ ДА СЕ ОСВОБОДИМ САМИ,ТО ЗНАЧИ,ЧЕ НЕ СМЕ ДОСТОЙНИ ДА ИМАМЕ СВОБОДА...А КОЙТО НИ ОСВОБОДИ,ТОЙ щЕ ДА НАПРАВИ ТОВА,ЗА ДА НИ ПОДЧИНИ ОТНОВО В РОБСТВО...
Колко е прав бил.
Колко е обикалял из страната,из Сърбия,из Румъния за да подбужда народа.Колко хора е изучил.Колко благини е правил в името на Свободата..и колко пъти се е възмущавал от бездушието на много българи,от чорбаджиите,от гръцките духовници(проповядващи тук),от отношението на турците спрямо народа...А хората затворени в черупките си и ги тъпчат.....И какво? С помоща на руси,румънци,финландци сме си извоювали Свобода.Разбира се и много българи са участвали..но..сега дали сме достойни за нея? Отново търпим голямо тъпчене(политическо) години наред..Ако види за какво се е борил човека? На едно от последните места в Европа сме по бедност..и то заради шепа хора и заради търпението на останалите,дето са сто пъти повече от тази "шепа"..
не,няма зна4ение за мен идеите на някой. Емилиян Станев ми харесва като писател, нали се сещаш.Йордан Йовков за мен е най-просто въпрос на вкус. но за Хайтов казах и няма защо да повтарям пак. не 4е е комунист, а щото,,да не спамя. крайно време е с историята да се спре с изопа4аването, и да я има най-после тази история и то4ка. лоша или добра.дали на някой му отърва, или не. една за всики. не всеки както му уйдиса така да си я тълкува. Вазов е казал за народ и история. и сега са актуални неговите думи.
sitalk Джадай
Заглавие: Re: 137 години от обесването на Васил Левски Вто Мар 16, 2010 9:58 pm
avrelius написа:
Bазов е казал за народ и история.и сега са актуални неговите думи.
Иван Вазов заедно с Марин поп Луканов са основните виновници да бъде неправилно наклеветен поп Кръстьо,знаеш ли?
avrelius написа:
просто оставете историята на историците
да я оставим,ама и те самите се лутат вече....
avrelius Легионер
Заглавие: Re: 137 години от обесването на Васил Левски Вто Мар 16, 2010 10:11 pm
sitalk написа:
avrelius каза: .вазов е казал за народ и история.и сега са актуални неговите думи
Иван Вазов заедно с Марин поп Луканов са основните виновници да бъде неправилно наклеветен поп Кръстьо,знаеш ли?
avrelius каза:просто оставете историята на историците
да я оставим,ама и те самите се лутат вече....
не Иван Вазов,а комунистите наклеветили поп Кръстьо. доказано е. за да насъскат хората срещу църквата.и нищо 4удно това кое е писал Вазов просто да са променили написаното от него пак същите. щото в това отношение бяха добри. и все още са добри в изопа4аване на история и истина.
stan960 Джадай
Заглавие: Re: 137 години от обесването на Васил Левски Вто Мар 16, 2010 10:33 pm
То некой разправят и за Хайтата че "Диви разкази" не били негови а на някаква жена мисля не мога сега да си спомня името и и подробности-просто си ги приватизирал човекът и си написал името под заглавието.Иначе такива книжлета като това което Адаша е показал са за огъня заедно с писача и разпространителите -Ако съществуваше Света инквизиция за Българската история.Ма то нормално -кат ша е Нихилизъм да е на ента степен -Левски е лъжа-Турците са присъствали като наблюдатели в БГ и са клали сал агнета че да си праят курбан байряма-На Русия зарад Освобождението е платено в злато -дали народно или от на Вълчана знаеш ли мистика неква-Не е имало Антифашистко въстание -за деветоюнски преврат и фашистки кланета да не говорим-И сега даже посткомунистите ни управляват чрез пипалата на бившата ДС -ма това е наушким-Сакън да си не помислите че е верно ше ви са наруши Нирванната и кат са огледате ще се почудите къде сте в Ада или в най бедната страна от Европа-та най добре слагайте бонето -тампоните в ушите -юргана презглава -и се събудете след 100-на години -Може пък до тогава в България да е дошла неква Демокрация и Историята ни да е написана без тъмни петна.
avrelius Легионер
Заглавие: Re: 137 години от обесването на Васил Левски Чет Мар 18, 2010 10:24 am
stan960 написа:
То некой разправят и за Хайтата че "Диви разкази" не били негови а на някаква жена мисля не мога сега да си спомня името и и подробности-просто си ги приватизирал човекът и си написал името под заглавието.Иначе такива книжлета като това което Адаша е показал са за огъня заедно с писача и разпространителите -Ако съществуваше Света инквизиция за Българската история.Ма то нормално -кат ша е Нихилизъм да е на ента степен -Левски е лъжа-Турците са присъствали като наблюдатели в БГ и са клали сал агнета че да си праят курбан байряма-На Русия зарад Освобождението е платено в злато -дали народно или от на Вълчана знаеш ли мистика неква-Не е имало Антифашистко въстание -за деветоюнски преврат и фашистки кланета да не говорим-И сега даже посткомунистите ни управляват чрез пипалата на бившата ДС -ма това е наушким-Сакън да си не помислите че е верно ше ви са наруши Нирванната и кат са огледате ще се почудите къде сте в Ада или в най бедната страна от Европа-та най добре слагайте бонето -тампоните в ушите -юргана презглава -и се събудете след 100-на години -Може пък до тогава в България да е дошла неква Демокрация и Историята ни да е написана без тъмни петна.
стан---май грешно се изразих, исках да кажа,4е левски е обесен,а не отведен някъде и държан в зъндан и то цели 10 години.т.е. не трябва с лека ръка да се 'пренаписва' история.знаеш как е. има една книга,незнам автора как се казваше,но си струва да се про4ете "големите предатели и предателства в България'' . история като се 4ете не трябва само от едната страна страниците ,,,,,,,
sitalk Джадай
Заглавие: Re: 137 години от обесването на Васил Левски Чет Мар 18, 2010 8:04 pm
Христо Ботев
ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
О, майко моя, родино мила, защо тъй жално, тъй милно плачеш? Гарване, и ти, птицо проклета, на чий гроб там тъй грозно грачеш?
Ох, зная, зная, ти плачеш, майко, затуй, че ти си черна робиня, затуй, че твоят свещен глас, майко, е глас без помощ, глас във пустиня."
Плачи! Там близо край град София стърчи, аз видях, черно бесило, и твой един син, Българийо, виси на него със страшна сила.
Гарванът грачи грозно, зловещо, псета и вълци вият в полята, старци се молят богу горещо, жените плачат, пищят децата.
Зимата пее свойта зла песен, вихрове гонят тръни в полето, и студ, и мраз, и плач без надежда навяват на теб скръб на сърцето.
"Обесването на Васил Левски" е последната песен на Ботев. Създадена е вероятно към края на 1875 г., защото не е включена в "Песни и стихотворения". Напечатана е в "Календар за 1876 година" под образа на Васил Левски. Ботев е ценял извънредно високо личността и революционната дейност на Васил Левски. Той е познавал добре Апостола.
Tiran Новобранец
Заглавие: Re: 137 години от обесването на Васил Левски Съб Мар 20, 2010 6:02 pm
slavitoooo написа:
И след тези 10 г.какво става с него? Къде е той после? И защо само 10 години лежи в затвора,при положение,че е бил най-издирвания човек тогава? Със сигурност или доживотен зандан или обесване...